Öyle ürünler var ki uçakla gönderseniz bile taşıma bedeli sorun olmaz. Ancak taşıma için ödenecek kuruşların bile işi baltalayabileceği ürünler de öte yanda duruyor. Taşımacılık firmaları, taşıma bedellerini standart olarak hesaplarken yaklaşık bir tonluk malzeme için üç metreküp hacim hesaplıyorlar. Taşıma fiyatı sorduğumuzda da hemen ambalaj boyutlarını ve ağırlıklarını soruyor ve ona göre hesaplama yapıyorlar.
Günümüz taşımacılığı konteynerlerde yapılma yönünde ağırlık kazanıyor. Karayolu taşımacılığına da biraz daha büyük ve bireysel bir konteynerde taşıma dersek umarım fazla abartmamış oluruz. Kısıtlı mekanlara ürün yükleme, uluslararası ticaret yapanların hep baş ağrısı olmuştur ve olacaktır da. Çünkü taşıma bedellerinin, varışta oluşacak ürün fiyatlarınızı olumsuz etkilememesi için bu kısıtlı mekanlara yükleme işinin çok dikkatli yapılması ve kamyonda ve konteynerde mümkün olduğunca az miktarda boş hacim kalmasına çalışılması gerekiyor. Belirli bir hacime, verilen ölçülerde en verimli ambalaj yerleştirmesini yapmaya yardımcı olan yazılımlar bile var piyasada. Kuşkusuz bu sürece katılan herkes aynı çabayı gösteriyor da ne kadar başarılı oluyoruz o da ayrı bir mesele.
(daha&helliip;)
Geçtiğimiz haftaki sohbetimizi, ihracatçılarımızın taşıma maliyetlerini düşürmesinde epey faydası olacağını düşündüğümüz BALO, “Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ” için ayırmıştık. Bazı ihracatçı dostlarımızla da bu konuyu tartışıp ne kadar yararlı veya ne kadar verimsiz olabilir ve daha da kötüsü, ne zaman kepenk kapatır diye bile konuştuk. Herkesin dileği ve beklentisi bu ve buna benzer girişimlerin başarılı olması ve bu tür hizmetlerin arttırılarak yurt geneline yayılması ve ihracatçılarımızın rekabet gücüne katkıda bulunabilecek seçeneklerin çoğaltılması.
BALO işinin özü, toplu taşımacılığın getireceği faydaları, ihracatçıların yararına olacak bir şekilde organize ederek hizmet sunmak. Böyle organizasyonlar güzel de bu hizmetlerden nasıl daha çok ve daha verimli faydalanabiliriz diye bir de ihracatçı penceresinden bakalım istedik. Zira hizmetin ana unsuru, taşımacılıkta ölçeği olabildiğince büyüterek maliyetleri en aşağıya çekebilmek ve ihracatçıya en uygun taşıma bedelini ve şartlarını teklif edebilmek.
(daha&helliip;)
Bayram değil yılbaşı değil, bu balo nereden çıktı demeyin. Kaç zamandır gazetemizde yer alıyor bu balonun haberleri. Bu balo “Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ” için kullanılan BALO sözcüğü.
Amacı tren taşımacılığının maliyet avantajlarını kullanarak Türk ihracatçısına daha ucuz, güvenli ve hızlı lojistik hizmeti sağlamak. BALO odalar, borsalar ve OSB’lerin katılımıyla 92 ortaklı bir yapı olarak şirketleşmiş. Şu an itibariyle Ankara, Konya, Manisa yük toplama merkezlerine getirilen ihracat malları, Bandırma ve Tekirdağ terminalleri aracılığı ile şimdilik bazı Orta ve Batı Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Yakın bir gelecekte, VİKİNG Treni denilen ve Ukrayna, Belarus ve Litvanya üzerinden Baltık Denizine ulaşan demiryolu ağına entegrasyonu sağlanarak, kuzey ülkelerine de uygun maliyetli taşıma olanaklarının sağlanması planlanmış. Burada çok önemli bir nokta da bu hatta bağlanılması sonrasında Rusya coğrafyasına tren taşımacılığının daha kolay yapılabilme imkânının sağlanabilecek olması. Bunu sağlayabildikleri takdirde, Türk ihracatçısına yüksek maliyet getiren Rusya karayolu taşımacılığına ciddi bir alternatif ve ihracatçıya rekabet gücü getirecektir.
(daha&helliip;)