Değerli okurlarımız; Bu hafta, yurt dışından bir eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi, gümrük beyannamelerinin doldurulması ve gümrük işlemlerin nasıl sonlandırılacağı ile ilgili yazımızı sizlere sunmuş bulunuyorum.
Yurt dışından gelen eşyalara ait taşıtlar, Türkiye Gümrük Bölgesine girdikleri andan itibaren gümrük gözetimine tabidir. Bunlar, yürürlükteki hükümlere uygun olarak, gümrük idareleri tarafından denetlenir.
Ancak, taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine varışından önce taşıma şekline göre, Gümrük Yönetmeliğinde belirtilen süreler içerinde, giriş gümrük idaresine özet beyan verilir.
Bu süreler, Denizyoluyla gelen eşyaya ait konteyner ile taşınan eşya için, hareket limanında eşyanın gemiye yüklenmesinden en az yirmi dört saat önce verilir.
Havayoluyla gelen eşyaya ait kısa mesafeli uçuşlarda en geç uçağın havalandığı ana kadar, uzun mesafeli uçuşlarda, Türkiye Gümrük Bölgesinde ilk havalimanına inilmesinden en az dört saat önce verilir.
Demiryolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az iki saat önce verilir.
Karayolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az bir saat önce verilir. Bunun mümkün olmaması halinde aracın giriş gümrük idaresine varışından itibaren bir saat içinde verilir.
(daha&helliip;)
LOGIMEX olarak, 11 Aralık 2012 Salı günü Gayrettepe düzenlenecek olan “Trend Lojistik 5: Teorisini Öğreniyorum Uygulamada İşime Yaramıyor? Uygulamada Gerçek Belgeler Nasıl Dolduruluyor? İhracat İşlemleri Pratikte Nasıl Yürütülüyor?” eğitim seminerine akademisyenler ile öğrencileri bir araya getiriyoruz.
Denizyolu taşımacılığı, en eski taşıma şekli olarak, uluslararası mal hareketinin yapılmasında en yaygın kullanılan hizmet şeklidir. Fakat gerek dış ticaret taşımalarının yapılabilmesinde en çok kullanılan taşıma şekli olarak denizyolu taşımacılığına, gerekse diğer taşıma şekillerine ihtiyaç duyulabilmesi için öncelikle dış ticarete konu olan hammadde, yarı mamul ya da mamullerin tedarik zinciri üzerinde hareket kabiliyetinden bahsedilmesi gerekir.
Hammadde ve mamul hareketlerini tedarik zinciri ekseninde değerlendirdiğimizde ise dış ticaret ve özel olarak taşımacılık lojistik fonksiyonu bir bütün oluşturarak uluslar arası mamul hareketlerinin yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu noktada mamul hareketleri ile ilgilenmek, sırasıyla dış ticaret ve lojistik anlamda operasyonel süreçlerin tüm detayları ile bilinmesini gerektirir. Bu detaylar, genel olarak dış ticaret firması, dış ticaret firmasının vekâletini verdiği gümrük müşaviri, dış ticaret firmasının taşıma anlaşmasına vardığı taşıma işleri komisyoncusu, taşıma işleri komisyoncusunun taşıma anlaşmasına vardığı armatör firma arasındaki ilişkiler yardımıyla şekillenir.
(daha&helliip;)