Birbirinden farklı gibi görünse de; aslında aynı amacı güden veya aynı sonuca varan bir tanım ile karşılaşırız genellikle Tedarik Zinciri Yönetimi ile ilgili olarak. Söz konusu kavramı, hammaddenin elde edilmesinden, üretilen ürünün son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreç içerisinde üretim ve tedarik proseslerinin her bir elemanının birleştirilmesi olarak tanımlayanlar, tedarik zincirinin hem anlamını, hem de hayatımızdaki önemini çok net özetlemiş oluyorlar.
Günlük kullanımımızda ve rekabetçi anlamda bakıldığında “değer” kelimesi , bir şirketin ürettiği ürünlerin veya hizmetlerin karşılığında müşterilerin ödemeye gönüllü oldukları tutar olarak ifade edilir ve genellikle de toplam ciro ile ölçülür. (daha&helliip;)
Herkesin bir şekilde mırıldandığı köprü ile ilgili türküler vardır.
Köprüden geçti gelin; …. Köprüden geçemiyom, Halden bilmez diloy loy, Söz anlamaz ne fayda, Sen benden geçtin ama ben senden geçemiyom diloy loy ……
Köprüden Geçemedim; Köprüden geçemedim, Sen benden vazgeçtiysen, Ben senden vazgeçemedim ….. Yarimi eller aldı ben kaldım köşelerde, Ben kaldım köşelerde yar ….
Malabadi Köprüsü; Malabadi Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Orda başladı bitti, şu garibin öyküsü, Malabadi köprüsü aşka mezar olmuştu, Off garibim off, Off Garibim off ….
Drama Köprüsü; Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez, Soğuktur suları Hasan bir tas içilmez, Anadan geçilir bre hasan yardan geçilmez.
Köprüler, iki yakayı birleştirmek için yapılır. Ama yukarıdaki türkülerimizde ise ayrılık, hüzün, acı ve zorluk gibi olumsuz duygular vardır.
(daha&helliip;)
AB tarafından hazırlanan son Beyaz Kitap, lojistiğin her iki ana kaleminde, taşımacılıkta ve depolamada çevreyi kirletmeyen, lojistiğin çevreye olan olumsuz etkisini azaltan öneriler getirmekte; hatta önümüzdeki yıllar için ölçülebilir hedefler ortaya koymaktadır. Ortaya konan hedefler, ancak bu günden çalışmaya başladığımız takdirde ulaşabileceğimiz kadar zordur; yani son dakikaya kadar bekleyip “süre uzatımı” isteyeceğimiz hedefler değildir.
Çevre kirliliği ile mücadele henüz ölçülemediği için tam anlamıyla zorunlu kale gelmemiştir. Depolama, taşıma, dağıtım, yani lojistik hizmeti veren kuruluşlar kendi yaptıkları işlerin çevreye olan etkilerini ölçmek ve bu ölçümleri yönetmeliklerin önereceği limitlerle karşılaştırmak, hatta limitlerin altına indirmek için iş planları yapmak zorundadır.
(daha&helliip;)
Dağıtım Nedir?
Üretilen mamullerin tüketicilere ulaştırılması ile ilgili çabaları kapsar. Yani dağıtım mamulün üreticiden alınıp tüketiciye ulaşıncaya kadar geçirdiği işlemler, kararlar ve davranışlarla ilgilidir.
Dağıtım Kanalı Nedir?
“Dağıtım kanalı, fikir, ürün ve hizmetler gibi değeri olan şeylerin doğuş, çıkarım veya üretim noktalarına veya üretim noktalarının son kullanım noktalarına kadar götürülmesi ile uğraşan ve birbirine bağlı bir dizi kurum ve kurulusun oluşturduğu örgütsel bir sistemdir.”
Mal ve hizmetlerin pazarlanmasında işletme içinde oluşan kurumla ile işletme dışında oluşan acenteler, dağıtıcılar, toptancı ve perakendeci gibi kurumlardan oluşur.
Fiziksel Dağıtım Nedir?
Üretilmiş mamullerin tüketiciye en iyi şekilde ulaştırılması ile ilgili tüm faaliyetlerin yerine getirilmesi ve bazı durumlarda da hammaddelerin arz kaynaklarından en son tüketiciye kadar olan işlemleri kapsamaktadır.
Bu faaliyetler taşımayı, depolamayı, mamulün el değiştirmesini paketlemeyi, siparişlerin yerine getirilmesini, pazarın tahminini ve tüketici hizmetlerini kapsar.