Frigorifik araçlarla dağıtım/nakliye yapanlar sıcak yaz günlerinde araçlarının soğutma sorunlarıyla uğraşırlarken sorunun sebebinin sistemlerinin yeterli olmamasından kaynaklanmış olabileceğini duyduklarında bu ihtimali yok sayıp başka nedenler aramaktadırlar. Oysa soğutma sistemini etkileyebilecek onlarca parametre vardır ve bu parametrelere göre soğutma sistemi ve soğutucu seçilmelidir.
İzolasyonlu araç kasaları ve onların soğutma sistemlerinin standartlarını belirleyen ve ATP konvansiyonuna esas teşkil eden standart DIN 8959’dur. Bu standart 1970 yılında uluslararası taşıma yapan sıcaklık kontrollü araçlar içinde kullanılmaya başlanarak ATP geçişi için temel oluşturmuştur.
1981 yılında DIN 8959, sektörün öncü şirketleri (Frigorifik kasa imalatçıları, soğutma ünitesi imalatçıları ve soğuk zincir lojistik servis sağlayıcıları) tarafından pratikte karşılaşılan olaylardan elde ettikleri tecrübeler eklenerek güncellenmiştir.
(daha&helliip;)
Lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş olduğu hizmetler daha karmaşık ve daha kapsamlı hale gelmiştir. Birçok lojistik hizmetin tek çatı altında toplanması, işlemlerin tek elden yürütülmesi, hizmet alıcıların idari iş yüklerinin azaltılması ve kendi işlerine odaklanmalarının sağlanması gibi amaçları gerçekleştirmek üzere faaliyetlerini yürüten lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş oldukları hizmetlerin müşterilerine değer yaratması gerekmektedir. Hizmetlerin kapsamının genişlemesi, daha karmaşık hale gelmesi yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Bu durum, sektörde faaliyet gösteren firmaların yaratıcı çözümlerle müşterilerine hizmet sunmaları ile sonuçlanmakta ve lojistik operasyonlarda dış kaynak kullanımını artırarak sektörün büyümesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Hizmet kapsamının genişlemesi ve karmaşıklaşması tabi ki riskleri de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, risklerin nerede olduğunun, bunlardan korunmak için neler yapılması gerektiğinin tespiti ve bunların uygulanması faaliyetlerin sürekliliği açısından kritik önem arz etmektedir.
(daha&helliip;)
Kısaca; Bir firmanın deposundan alınan ürünlerin aynı gün içerisin de alıcısına teslim edilmesi işlemine direkt (sıcak) dağıtım denir. Firma ürünleri ister kendi fabrika veya deposundan isterse bir lojistik şirketinin deposundan sevk edebilmektedir. Genellikle siparişler bir gün önceden alınarak ertesi günün araç, miktar, ds/kg ve rout planı yapılarak ürünlerin sevke hazır hale getirilmesi sağlanır. Çıkış yerinden ürünleri alan araç belirlenen rout planı çerçevesinde teslimatlarını aynı gün içinde yaparak direkt (sıcak) dağıtım operasyonlarını tamamlar.
Üretici veya ithalatçı firmaların bu şekilde bir operasyon yapma planları var ise ve bu operasyonu kendi araçları ile değil de bir lojistik şirketi üzerinden yapmak istiyorlarsa maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyat almak adına bazı çalışmalar yapabilirler.
(daha&helliip;)