İstanbul Barosu (Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu) 28 Mart 2015 Cumartesi günü İstanbul Çağlayan Adliyesi konferans salonunda düzenlenecek olan “Uluslararası Taşımacılık, Yük Sigortaları, Rücu Davaları, Uzlaşma ve Tahsil Yolları Paneli” paneline birbirinden değerli akademisyenler katkıda bulunarak, uluslararası taşımacılıkta yük sigortaları, rücu davaları sigorta hukuku ve arabuluculuk hakkında hakkında güncel sorunlardan ve bu sorunların çözümlerinden bahsedeceklerdir.
Panele herkese açık olup, konu ile ilgilenen tüm profesyonellere ve öğrencilere ücretsizdir.
Lojistik şirketlerinin günün şartları ve şirket prensipleri doğrultusunda hazırlamış oldukları sözleşme taslakları vardır. Her taslak her lojistik şirketi için farklılık gösterir. Yapılacak olan işin detayları, prosedürleri, şirket yapısı, uyulacak kurallar, cezai-i durumlar vb. maddeler içerik ve taslak olarak farklıdır.
Lojistik şirketleri anlaşma yapacakları firmalar ile fiyat noktasında mutabık kaldıktan sonra, sözleşme taslaklarını firmaya gönderip uygunluğu noktasında onay beklerler. Onaya müteakip sözleşmeler karşılıklı olarak imza altına alınarak kesinleşir. Tabi bir de bu durumdan farklı olan durumlarda söz konusudur. Şöyle ki; Lojistik ciro anlamında çok ciddi ciroları olan ve referans olabilecek firmaların, lojistik şirketleri üzerinde baskıcı bir tavrı olabiliyor. Hatta bazı durumlarda lojistik şirketi kendi sözleşme taslağı üzerinden değil, müşterinin sözleşme taslağı üzerinden anlaşma yapabiliyor. Burada ki durumun izahı şudur ki; Eğer bir lojistik şirketi sektörde ciddi bir ciro gücüne sahipse, müşteri tedariki noktasında sıkıntısı yoksa bilinir güvenilir bir firma ise işte o durumda anlaşma yapacağı firmanın cirosunun veya referansının hiçbir önemi yoktur. Orada lojistik şirketinin dediği olur. Lakin tam tersi bir durumda lojistik şirketi orta ölçekli bir firma ise, müşteriye ihtiyacı varsa, sektörde yeni bir firma ise, referans olabilecek firmalar ile çalışmak istiyorsa işte bu tip lojistik şirketleri kendilerinden bazı fedakarlıklar yaparak sözleşme taslağında ki birçok maddeden feragat edebiliyorlar.
(daha&helliip;)
Değerli okurlarımız; Bu hafta, yurt dışından bir eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi, gümrük beyannamelerinin doldurulması ve gümrük işlemlerin nasıl sonlandırılacağı ile ilgili yazımızı sizlere sunmuş bulunuyorum.
Yurt dışından gelen eşyalara ait taşıtlar, Türkiye Gümrük Bölgesine girdikleri andan itibaren gümrük gözetimine tabidir. Bunlar, yürürlükteki hükümlere uygun olarak, gümrük idareleri tarafından denetlenir.
Ancak, taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine varışından önce taşıma şekline göre, Gümrük Yönetmeliğinde belirtilen süreler içerinde, giriş gümrük idaresine özet beyan verilir.
Bu süreler, Denizyoluyla gelen eşyaya ait konteyner ile taşınan eşya için, hareket limanında eşyanın gemiye yüklenmesinden en az yirmi dört saat önce verilir.
Havayoluyla gelen eşyaya ait kısa mesafeli uçuşlarda en geç uçağın havalandığı ana kadar, uzun mesafeli uçuşlarda, Türkiye Gümrük Bölgesinde ilk havalimanına inilmesinden en az dört saat önce verilir.
Demiryolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az iki saat önce verilir.
Karayolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az bir saat önce verilir. Bunun mümkün olmaması halinde aracın giriş gümrük idaresine varışından itibaren bir saat içinde verilir.
(daha&helliip;)
Maltepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü tarafından geleneksel olarak yapılan Lojistik ve Ticaret Buluşmasının beşincisi bu yıl 12 Mart 2015 Perşembe günü saat 09.30 – 17.00 arasında Dr. Reşit Galip Konferans Salonunda yapılacaktır.
“V. Lojistik ve Ticaret Buluşması“ Ticaret ve Lojistiğin geleceğini, yarının lojistikçilerinin önünde tartışmak, onlarla lojistik sektörünün bugünü ve yarını hakkında büyük resmi paylaşmak amacıyla düzenlenecektir.