Küçük yaşlardan beri özel sektörde çalışmak isteyen biriydim. Bir şekilde yolum devlet dairelerinde düştüğünde karşılaştığım; o hantallık, asık suratlar yavaş işleyen süreçler eskilerin deyimiyle bitmek tükenmek bilmeyen kağıt kürek işleri beni kamu sektöründen soğutmuştu. Küçük yaşlarda yaşadığım bu tecrübeler bu gün benimde bir özel sektör neferi (!) olarak iş hayatıma devam etmemi sağlamıştır demeliyim. Yine de yolum arada devlet kurumlarına düştüğünde bir çok şeyin çokta değişmediğini ve ne isabetli bir karar aldığımı yeniden gözlemleyebiliyorum.
Peki bu anekdotun konuyla ne alakası olduğuna gelirsek geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan bir genelgeyle Dahilde İşleme Rejimi işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanmasıyla alakalı bir tebliğ yayınlandı. Genelgeden önce bu işlemler ihracatçı birlikleri tarafında yapılmaktaydı. Haliyle bu durum başta ihracatçı birlikleri olmak üzere bir çok ihracat yapan firmanın tepkisini çekti. En başta gelen çekince rejimle alakalı işlemlerinin eskiye nazaran daha yavaş bir şekilde yapılması ve bürokrasinin şirketleri zorlayacak olmasıydı.
(daha&helliip;)
Lojistik bir sanattır derken tamda anlatmak istediğim şey; lojistik sektörünün belli bir koordinasyon içinde yaşadığı ahengi anlatmaktadır. Belki de sorunsuz bir operasyon için en baştan başlayarak operasyonun sonuna kadar yaşanılan süreçlerin ilmik ilmik işlenmesidir. Her sürecin sanki bir notaymış gibi farklı ses çıkarması, sonuca varana kadar ki süreçte yaşanılan zorluklar ve bu zorlukların mutlu sona ulaşması için yapılan tüm işçiliktir. Kuryesinden, genel müdürüne kadar bu süreç de yöneten ve yönetilenlerin bir uyum içinde olmasıdır. Bir opera da üçgen çalgının bir fonksiyonu yok sanabilirsiniz, lakin o üçgen çalgının da operada öyle bir önemi vardır ki, yanlış bir yerde yanlış bir şekilde çalınması tüm opera tarafından hissedilir ve tüm ahengi altüst edebilir.
İşte lojistikte böyle bir şeydir. Başlangıç noktasında mükemmele yakın hareket eden bir düzenin çok küçük bir hata sebebiyle altüst olması mümkündür. Lojistik koordinasyon işidir. Lojistik düzen işidir. Lojistik uyum işidir. Lojistik tüm enstrümanların ne zaman nerede çalınacağını bilme işidir.
Bir karikatüristin kağıda işlediği gibi işlersiniz bilgileri fatura veya konşimentoya. Bir heykeltıraş gibi hassas davranırsınız sevk edeceğiniz ürüne. Ürünü bir halı dokur gibi yüklersiniz konteynere. Bir cam ustasının gösterdiği hassasiyeti gösterirsiniz ürünleri taşırken. Yapmaya veya icra etmeye başladığı eserini bitiren bir sanatçı gibi sevinirsiniz ürünü teslim ederken. Ürünü alışından, varışına kadar sanatını yapmıştır lojistik. Hiç bir ayrıntıyı gözden kaçırmamıştır.
Depolamasından, hava, kara ve deniz taşımacılığına. Katma değerli işlerinden, tüm lojistik süreçlerine, kuryesinden, genel müdürüne kadar bir halkadır lojistik. Aynı bir sanatçı gibi gösterir emeğini, akıtır alın terini. İşletir uyum ve ahengini. Son noktada bitirince işini, işte o an durur ve izler eserini.
Türkiye’nin ADR Yolcuğu Devam Ediyor: Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (DGSA)
Türkiye, 2007 yılında ADR mevzuatına uygun olarak revize edilerek düzenlenen Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik ile birlikte çıktığı ADR yolculuğuna, bugünlerde yine ADR mevzuatı temeline dayanan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ ile devam ediyor. Sektör bu nedenle çok hareketli. Bir tarafta tebliğe göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi gereken firmalar, diğer tarafta ilklerden olmaya çalışan güvenlik danışmanları adayları, bir başka tarafta ise güvenlik danışmanı yetiştirmek isteyen kurumlar. Biz öncelikle söz konusu tebliğ ile birlikte, tehlikeli madde güvenlik danışmanı adaylarından ve tehlikeli madde güvenlik danışmanı yetiştirecek olan kurumlardan bahsedelim.
Lojistik sektörü geleceğin meslekleri arasında olup, realitesini her zaman koruyan ve gelecekte de koruyacak olan bir sektördür. Lojistik sektörü çalışanlarının analitik düşünme yetisi kuvvetli olmalıdır. Sektörde farklı iş süreçleri olduğundan gerçek bir lojistikçi her süreci takip etmeli, öğrenme isteği en üst seviyede olmalıdır. Yeni mezun bir kişinin çok iyi bir lojistikçi olması için saha tecrübesinin de olması kaçınılmazdır. Gramer iyidir, ama saha her şeydir. Sahada yaşanılan tecrübeler, sıkıntılar, iş süreçleri ve görülen durumlara bir lojistikçinin gelecekte yapacağı çalışmalarında yardımcı olacak, yaşanılabilecek bir problemde ani çözümler bularak sorunun üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır.
(daha&helliip;)
Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için nükleer santrallerin yapılması gündemdedir.
Çevre Bakanlığı’nın onayladığı Mersin AKKUYU NGS’nin ÇED raporunda hem nükleer yakıtın getirilmesi ve burada depolanması hem de kullanılmış yakıt ve radyoaktif maddelerin depolanması ve saha dışına çıkarılması için bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca; “Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği”, “Radyoaktif Atık Yönetimi Yönetmeliği” ve “Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü” gibi ulusal ve bazı uluslararası düzenlemelere atıf yapılıyor.
ÇED raporundaki bazı bilgileri sizinle paylaşmak isterim.
Nükleer yakıtın Rusya’dan deniz yolu ile AKKUYU NGS’nin rıhtıma getirileceği ve buradan da reaktöre veya depolama alanına götürülecektir.
(daha&helliip;)