Kimdir Üst Düzey Yönetici diye başlayalım bugünkü yazımıza: “Üst Düzey Yönetici, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet göstermekte olan bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve bunların tamamını fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten Yönetim Kurulu Başkanı, Üyeleri, Genel Müdür, Genel Koordinatör, Genel Sekreter ve benzeri pozisyonda veya bu unvanlarla istihdam edilen kişileri ifade etmektedir.”
30 Haziran 2010 tarihinden bu yana yürürlükte olan ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü” başlıklı 43 üncü maddesinin 15’nci fıkrası; ise “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilikle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresince muhafaza etmekle yükümlüdürler.” diyor. Dolayısı ile bu hükme göre, mevcut (yasadan önce) yetki belgesi sahibi olan firmalar ÜDY veya ODY Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip kişileri faaliyetleri süresince istihdam etmekle yükümlü iken, yetki belgesini yeni almış firmalar ise 6 ay içinde yükümlüklerini yerine getirmek ve eski yetki belgeli firmalarda olduğu gibi faaliyetleri süresince bu kişileri istihdam etmekle yükümlü hale gelmişlerdir.
(daha&helliip;)
Zaman : 2025 yılı bir mayıs sabahı – Saat 06:00 suları
Bir firmada lojistik şefi olarak çalışan Durmuş Bey, günün bu ilk saatlerinde evinde derin bir uykudadır.Birden kapısının zili hışımla üst üste çalmaya başlar.Zar zor yatağından kalkar ve uyku sersemi bir şekilde dairesinin kapısını aralar. Ellerinde bond çanta olan 2 siyah takım elbiseli adam görür.Kafasını kapının dışına hafifçe uzatır ve şaşkınlık içinde sorar:
– Buyurun, ne vardı ?
Takım elbiseli adamlar ceketlerinin iç cebinden resimli kimlik kartlarını çıkartıp Durmuş Bey’e uzatırlar.Daha genç olanı, heyecan dolu bir sesle şöyle der:
– Merhaba Durmuş Bey. Biz ISSC-Uluslararası Sektör Tanıma Birimi’nden geliyoruz. İşte beklenen o gün gelmiştir. Gün artık sizin gününüzdür ! (daha&helliip;)
Nakliyecinin 200 kg olarak rezervasyon yaptığı bir kargo için daha sonra müşterisine 250 kg
gibi daha yüksek bir ağırlık üzerinden navlun faturası kesmesi sıkça karşılaşılan bir örnektir.
Tabi sonrasında bu durumun “chargeable weight” yani “hacimsel ağırlık” sebebiyle kaynaklandığı anlaşılır.
Peki nasıl hesaplanır bu hacimsel ağırlık ?
Formul şu şekildedir; (cm üzerinden) EN x BOY x YÜKSEKLİK / 6000 (daha&helliip;)
Bayram değil yılbaşı değil, bu balo nereden çıktı demeyin. Kaç zamandır gazetemizde yer alıyor bu balonun haberleri. Bu balo “Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ” için kullanılan BALO sözcüğü.
Amacı tren taşımacılığının maliyet avantajlarını kullanarak Türk ihracatçısına daha ucuz, güvenli ve hızlı lojistik hizmeti sağlamak. BALO odalar, borsalar ve OSB’lerin katılımıyla 92 ortaklı bir yapı olarak şirketleşmiş. Şu an itibariyle Ankara, Konya, Manisa yük toplama merkezlerine getirilen ihracat malları, Bandırma ve Tekirdağ terminalleri aracılığı ile şimdilik bazı Orta ve Batı Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Yakın bir gelecekte, VİKİNG Treni denilen ve Ukrayna, Belarus ve Litvanya üzerinden Baltık Denizine ulaşan demiryolu ağına entegrasyonu sağlanarak, kuzey ülkelerine de uygun maliyetli taşıma olanaklarının sağlanması planlanmış. Burada çok önemli bir nokta da bu hatta bağlanılması sonrasında Rusya coğrafyasına tren taşımacılığının daha kolay yapılabilme imkânının sağlanabilecek olması. Bunu sağlayabildikleri takdirde, Türk ihracatçısına yüksek maliyet getiren Rusya karayolu taşımacılığına ciddi bir alternatif ve ihracatçıya rekabet gücü getirecektir.
(daha&helliip;)
Yolculuğun kendisi bizi mutlu eder, varış yeri değil.
Dingin Savaşçı (Peaceful Warrior) filminden – (2006)
Malum, bizde lojistik şirketlerinin, kurumsallaşmanın göstergelerinden biri olan “sabır” konusundaki notu pek yüksek değildir.Kar oranı diğer sektörlere göre daha düşük olan bu sektörde, firmalar, belki haklı olarak, daha esnek ve hareket kabiliyeti daha yüksek bir kurgu ile ayakta kalabileceklerine inanmaktadır.
Öyle ki; 6 ay bile bir lojistik firması için uzun bir süre olabilir.6 Ay içerisinde genel müdüründen depo görevlisine kadar firmada çok kişinin yeri değişebilir.Bitmek bilmeyen “yeniden yapılanma” süreçleri sektörün maalesef vazgeçilmez bir geleneği olmuştur.
(daha&helliip;)