Soru: Türkiye’nin ihracatının en fazla olduğu yer neresidir?
Cevap: Avrupa Birliği (AB) ülkeleri
Soru: AB ile yapılan ihracatta Türkiye’nin en büyük rakibi hangi ülkedir?
Cevap: Çin
Not: EUROSTAT-2012’e göre AB’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler; ABD, Çin, Rusya, İsviçre, Norveç, Türkiye, Japonya, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore’dir. Ağırlıklı olarak gıda, maden, petrol vb. ürünleri ihraç eden Rusya, Norveç ve İsviçre ile ABD ve Japonya hariç tutulduğunda AB’ne yapılan ithalat pazarında Çin ve Türkiye, rekabet ediyor. (Çin, Türkiye’nin 6 katı ) http://epp.eurostat.ec.europa.eu
(daha&helliip;)
Geçenlerde, iş insanlarımıza vermiş olduğum derslerden birine katılımcı olarak geldiğinde tanıştığımız bir hanımefendi aradı. Her toplantıda olduğu gibi onlarla beraber olduğumuz derslerde de söylediğim “Beni her zaman arayıp yardım isteyebilirsiniz, soru sorabilirsiniz” ifadesine dayanarak aradığını belirtti ve sorununu anlattı. Tartıştık, konuştuk ve elden geldiğince, dil döndüğünce yardımcı olmaya çalıştık. Bu arada internet üzerinde yaptığı çalışmalarda, “Teslim şekilleri“ diye bildiğimiz “INCOTERMS“ kuralları ile ilgili olarak gördüklerini anlattı. En önemli nokta diye vurguladığı konu da 2010 yılı sonu itibariyle yenilenmiş INCOTERMS/Teslim şekilleri kurallarının, INCOTERMS 2010 adıyla yeniden düzenlenmiş olarak kullanılacak olmasının üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına karşın, hala eski şekil olan INCOTERMS 2000 kurallarının birçok internet sitesinde, değişiklik yapılmaksızın durması. Böyle bir siteye ve benzer yanlışı taşıyan diğer sitelere bakarak bilgi edinmeye çalışan iş insanlarımızın, işlemlerinde hata yaparak sorun yaşama olasılıkları çok yüksek olacaktır.
(daha&helliip;)
Geçen hafta, Dünya’daki ekonomik ve siyasi çalkalanmalara değinmiş, bu hareketli ortamın her geçen gün yeni bir kaosa doğru gittiğinden ve bunun da ticareti karmaşık hale getirdiğinden söz etmiştim.
Genellikle ARC Eğitim ile yaptığım seminerlerde, ticaretin nasıl doğduğunu ve lojistiğin de ticaretin varlığı sebebi ile ortaya çıktığını anlatırım. Aslında düşündüğümüzde bütün iş dalları ticaretin varlığı ile ortaya çıkmamış mıdır. Dünya sadece Adem ile Havva’ya aitken herhalde çok rahat etmiş olmalılar, nasıl olsa her şey onlarınmış. İnsanların sayısı arttıkça, biri, öbürününkinin sahip olduğunu elde edebilmeyi istemiş. Bir taraf vermek istemeyince diğer taraf saldırıp zorla alır, kim kimi döverse (!) o taraf amacına ulaştırmış. Sonra bakmışlar, döv döv nereye kadar, nasıl olsa bir gün birisi de beni dövecek, daha medeni bir yol araştırmışlar. Ve insanlar, ticaretin başlangıç noktası olan takası keşfetmişler.
(daha&helliip;)
Türkiye, akaryakıt fiyatlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisi, hatta sanırım son zamlar sonrası bu konuda bir numara oldu.
Nakliye operasyonları (kara, hava, deniz, demiryolu), en önemli lojistik faaliyetlerden birisi olup nakliye operasyonlarının maliyeti, envanter tutma ile ilgili maliyetler hariç, en önemli lojistik maliyet kalemidir.
Akaryakıt (motorin,benzin) maliyeti, nakliye maliyetinin en önemli kısmını oluşturur. Nakliye özelinde karayolu ile yapılan ticari taşımalarda da bu durum geçerlidir.
(daha&helliip;)
Yurtdışı pazarlama konusunda sohbet ettiğimiz dostlarımızla, değişik fikirleri tartışırken yeni fikirlerini doğduğunu ve daha da önemlisi bazı kalıplaşmış fikirlerin tahtının sallandığını görmek hoş oluyor.
Bir süre önce, ihracatını artırmak ve tesadüfen de olsa girdiği pazarlarda kalıcılığı sağlamak isteyen bir KOBİ sahibi ve yöneticisi dostumuzla sohbet ediyorduk. Başlamış olduğu ihracat çalışmalarının, kendisine gelip talepte bulunan müşterilerle pek de sağlam bir zeminde olamayacağını söylüyordu. Çok haklı bir endişe olan bu düşüncesini destekleyerek çözüm olarak neleri düşündüğünü sorduk. Yurtdışından gelerek kendisini bulanların yaptığının tersini yaparak, kendisinin yurtdışındaki müşterilere nasıl erişebileceğinin arayışı içerisinde olduğunu ancak bunu da şekillendirmenin de pek kolay olmayacağını gördüğünü söyledi.
(daha&helliip;)