Klasik üretim ve sonrasında tüketim süreci nasıldır?
Üretici; malın üretimi için kullanacağı malzemeleri satın alır, bunlar üretim tesisine getirilir veya bir kısmı fason üretildikten sonra üretim tesisinde nihai mal üretilir. Üretilen mallar, ya depolanır ve toptancıya veya direkt tüketim noktasına gönderilir ya da depolanmadan toptancıya veya direkt tüketim noktasına gönderilir. Tüketici; gelir, satın alır ve tüketir.
Bu sürecin büyük kısmı, tedarik zinciri olup onun hareketini sağlayan ise lojistiktir.
Artık bütün bu süreçleri unutabilirsiniz.!!!!
(daha&helliip;)
Çok sevdiğim ve ara sıra anlattığım bir fıkrayı sizlere aktarmak istiyorum. Fırtınalı bir denizde ilerleyen savaş gemisinin komuta mürettebatı, ileride bir ışık fark etmiş ve hemen ışıkla mesaj vererek önlerinde olduğunu düşündükleri geminin rotasını, sancak tarafına 3 derece çevirmesini istemişler. Ancak karşıdan yine ışıkla gelen cevap da siz rotanızı 3 derece iskele tarafına (tam aksi yöne) çevirin dermiş. Bu cevaba içerleyen komutan, hemen kendilerinin bu manevrayı yapmayacağını ancak karşıdakinin rotalarından 3 derece sancak tarafına geçmesi gerektiğini ısrarla bildirmiş. Karşıdan gelen cevap çok basit ve sade. “Siz rotanızı 3 derece iskele tarafına çeviriniz” şeklinde olmuş. Buna kızan komutan “Burası büyük bir savaş gemisi, siz rotamızdan çekilmezseniz size ateş edebiliriz” diye bir uyarı göndermiş. Karşıdan gelen cevap yine kısa ve öz. “Burası filanca deniz feneri, siz rotanızı değiştirmezseniz karaya oturabilirsiniz” olmuş.
(daha&helliip;)
İsmail Dede torunlarının sürekli internetten alışveriş yaptığını görür, onları izler, eve gelen paketleri gördükçe iç çekermiş. Bir gün kafaya koymuş, onun için yurt içinden, yurt dışından hiç de farkı yokmuş. İnternetin ne denli yaygın olduğunu ve bu sayede kolaylıkla yurt dışından da istediğini alabileceğini bilen İsmail Dede, işe koyulmuş.
İsmail Dede interneti çok sevmiş, ticaretten çok hoşlanmış. İşte tam o sıra, üniversite sınav tercihlerini yapan torununa kulak vermiş. Torunu, anne ve babası ile hangi bölümü tercih etmesi konusunda fikir arası alışverişi yaparken, düşündükleri bölümlerden birisinin de lojistik olduğunu fark etmiş, ve merakla dinlemeye koyulmuş. Torunu Kaan’ın annesi bu konuda oğlunu desteklerken, babasının çok da istekli olmadığını görmüş. Kaan ailesine, teknolojinin ne denli hızlı yaygınlaştığını, insanların, ki gözünün ucu ile anneannesini işaret ederek, alışverişe olan düşkünlüğünü, bu sayede Dünya’da ürün hareketinin hem çok yaygınlaştığını hem de kolaylaştığını, buna ayak uydurması için de lojistik kavramının her geçen gün geliştiğini ve artık geleceğin değil, bugünün dahi mesleği olduğunu anlatmaya çalışmış. Bir kargo şirketinde çalışan annesi Kaan’ı daha iyi anlamasına rağmen, tüccar olan baba, canım amma da yaptın der gibi bakıyormuş. Aile en sonunda birlikte lojistiği incelemeye ve sonrasında karar vermek konusunda uzlaşmışlar. Hatta konu İsmail Dede’nin ilgisini çektiği için, dur ben de sizi dinleyeyim diye yanlarına yanaşmış.
(daha&helliip;)
Günahlar, ilâhî emir ve yasaklara aykırı fiil ve davranışlardır. İslamiyete göre büyük günahlar, Kuran-Kerim’de yazılıdır. Hıristiyanlıkta, “Yedi Ölümcül Günah” ve Yahudilikte ise 10 Emir vardır.
Dante, İlahi Komedya adlı eserinde (“İlahi” kelimesi sonradan eklenmiş) ölüm sonrası sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennette geçen seyahatini epik şiir biçiminde anlatır. İsminde “Komedya” olmasına rağmen eser, güldürü unsurları taşımaz ve aksine bir insanın işlediği günahlar sonucunda neler yaşayabileceğini tasvir eder.
Dante, İlahi Komedya’da “Yedi Ölümcül Günah”tan çok sık bahseder. Dante, ormanda günahlarını sembolize eden vahşi hayvanların saldırısına uğrar. Yeraltına, güneşin erişemediği derin karanlığa doğru gider ve 9 iç içe daireye bölünmüş olan cehenneme iner. Eş merkezli daireler, gittikçe artan günahkârlığı temsil eder. Her dairenin günahkârları, işledikleri kötülükler gereğince ebediyete kadar cezalandırılır.
(daha&helliip;)
Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkede yaşadığımızı düşündüğümde, bu konuyu ne de az ele aldığımızı hatırlıyor, bu duruma üzülüyor, ama sonra yine düşünmeye devam ediyorum.
Dünya ticaretinin son derece hızla arttığı, toplam Gayri Safi Hasıla içerisinde, ülkelerarası ticaretin oranının gitgide yükseldiği, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) girişimleriyle ülkelerin birbirleri ile ticaretlerinde her geçen gün daha fazla serbestlik uyguladıklarını düşündüğümüzde, tüm bu hızın gerçekleşmesinde taşımacılığın oynadığı rolün önemini bir kez daha anlıyoruz.
(daha&helliip;)