Sağlıklı ve güvenli bir gelecek için, yüzyılımızın felaketi olarak görülen küresel ısınmaya neden olan karbon salınımının azaltılması, yeşil ve temiz bir dünya oluşturulması için bir zorunluluk haline gelmiştir. Küresel ısınmadaki artışın durdurulması ya da azaltılmasını gerçekleştirmek için özellikle ulaşım alanında yeni stratejiler geliştirilmesinin gereği açıktır.
Bu değişimde en büyük payı çevre dostu bir taşımacılık modu olan demiryolu alacaktır. Tabii ki; demiryolu taşımacılığının çevreye duyarlı olması onu diğer taşımacılık türlerinden üstün kılan tek özellik değildir. Tükettiği enerji düzeyinin düşüklüğü, ekonomik olması, ağır ve yüksek hacimli yükler için uygunluğu, düşük kaza oranlarına ve yüksek güvenirliliğe sahip olması, kar ve buzlanma nedeniyle karayolu taşımacılığının yapılamadığı, gemi ve uçak seferlerinin iptal edildiği çetin kış koşullarından en az etkilenen taşımam modu olarak lojistik faaliyetlerinin aksamadan devam etmesine olanak sağlaması, onu diğer taşımam modları içinde ön plana çıkarmaktadır.
(daha&helliip;)
Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu tarafından 24 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen E-Ticarette Lojistik Konferansı’na katıldım. Öncellikle hem sunuş yapanların yetkinliği ve verdikleri bilgilerin içeriğinin kalitesi hem de organizasyon olarak son zamanlarda tecrübe ettiğim en iyi konferans olduğunu söyleyerek emeği geçen herkesi tebrik etmek isterim. Bu konferansa katılamayanların çok şey kaçırdığını da ayrıca vurgulamak isterim.
Konferansın açılış konuşmasındaki “Kent Lojistiği” ile ilgili tespitleri ve ufuk açıcı vizyoner sözleri için UTİKAD Başkanı Sayın Turgut ERKESKİN’e tekrar teşekkür ederim.
E-ticaret ve lojistik ilişkisi konuşulurken, e-ticaretin artan cazibesi ve bu cazibenin özellikle İstanbul odaklı olması, Turgut Bey’in “Kent Lojistiği” ile ilgili sözlerinin doğruluğunu vurguladı.
(daha&helliip;)
Hayatımızda bazı şeyler vardır ki, her yıl tekrarlanmasına rağmen, bizi hiç de sıkmazlar. Örneğin anneler günü, örneğin yılbaşı, babalar günü, doğum günümüz veya sevgililer günü. Bunların yanı sıra, milli bayramlarımız, dini bayramlarımız veya bazen mesleklerimize ilişkin özel günler… Senede bir kez olduğu için olsa gerek, bizi hiç de rahatsız etmezler, nerede ise her yıl aynı şeyler tekrar ediliyor olsa bile.
Sektörümüzün de geleneklerinin oluşmaya başlaması sevindirici bir gelişme bana göre. Düzenlenen ve bundan sonra sayısı artarak düzenlenecek fuarlar, üniversitelerin yaptığı lojistik konferansları, seminerleri, yine üniversitelerce yapılan kariyer günleri gibi etkinlikler artık iyice hayatımızda yer edinmeye başladı.
(daha&helliip;)
UND’nin internet sayfasında “Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ve “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” adında iki çalışma var. Birincisi çalışma 05.12.2012 ve ikincisi çalışma ise 02 Nisan 2013 tarihinden itibaren internet adresinde yayınlanmaya başlamış.
“Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ile nakliye ve lojistik sektörünün “kurumsallaşması” ve “rekabet edebilmesi” için nelerin yapılması gerektiğinin tespiti amaçlanıyor.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından kullanılan “Küresel Rekabetçilik Endeksi” esas alınarak hazırlanan “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” ile Türkiye’nin rekabet gücü temelinde, Lojistik sektörünün özeline inerek, sektörün rekabet gücünü ortaya koymak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber yaratılmasının hedeflendiği belirtiliyor.
Her iki çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum ve sonuçlarını büyük bir merak ile bekliyorum.
(daha&helliip;)
Geçen haftaki sohbetimizin başlığı, “Havadan para kazanmak ve ihracat yapmak” birçok dostumuzun dikkatini çekmiş olsa ki arayıp görüş bildirenler ve diğer alternatif enerji sistemlerinden bahsedenler oldu. Doğal olarak güneş enerjisi de bunların önde gideni oldu. Hatay/İskenderun kökenli ve oranın doğasına ve havasına bağımlı birisi olarak, yılın neredeyse her gününde ışıyan güneşe ilgi duymamak mümkün değil.
Sohbetimize konu aramak için haberleri tararken, gazeteniz DÜNYA’nın dünkü sayısının son sayfasında gördüğüm bir haber çok ilgimi çekti. Haberde “Nevşehirli bilgisayar mühendisi Hakan Kır, uzun süre üzerinde çalışarak geliştirdiği bir aparat sayesinde, klimaları güneş enerjisi ile çalıştırarak elektrik giderinden tasarruf sağlıyor” deniliyordu. Merak edip araştırdım ve Doğuş Güneş Enerji Sistemleri Genel Müdürü Sayın Hakan Kır ile ilginç bir telefon sohbeti yaptım. Başka bir ürünleri ile GESİAD 2012 inovasyon ödülünü aldıklarını ve Ar-Ge çalışmalarının hızla devam ettiğini öğrendim.
(daha&helliip;)