Trend Lojistik 7: Dış Ticaret Firmalarının En Büyük Sorunu: Akreditif Nasıl Açılır? Akreditif Sözleşmeleri Nasıl Yapılır?
Üretici ihracatçı bir dostumuzla yaptığımız sohbet, biraz eski yıllara yönelmiş ve karşılıklı hatıralarımızı dillendiriyorduk. Arkadaşımızın hatırladığı bir görüşme hakkında yaptığı yorum beni oldukça etkiledi. Yılar önce kendisini ziyarete gelecek olan yabancı alıcılarla yapacağı bir görüşme için benden destek isteyerek, birlikte olmamızı rica etmişti. Geçenlerde yaptığımız bu sohbette, o zaman ziyarete gelen, biri kadın diğeri erkek iki kişinin, gerek davranış ve gerekse giyim kuşamlarını hatırlayarak ve daha da önemlisi, birkaç kelime Türkçe ifade ile sohbet ortamını sıcak bir hale getirmelerini güzel bir anı olarak anlattı. Özellikle de ilk karşılaşmada yaratılan etkinin ne kadar önemli olduğunu ve bu kişilerin bunca yıl sonra, diğer ziyaretçilerden farklı olarak hatırlanmasında öne çıkan detayların önemini konuştuk.
(daha&helliip;)
Yangın, yükselen alevler ve sonrasında büyük kayıplar.
Yangın, her ortamda ve her zaman olabilir.
“Depocuya Kız VermezlerMİŞ” başlıklı yazımın içinde “Yangın riskini nasıl yönetiliyor?” diye sormuştum.
Sanırım doğru soru “Yangın riski yönetilebiliyor mu?” olmalıdır.
İBB İtfaiye Daire Başkanlığı’nın raporuna göre İstanbul ili sınırları içinde 2007 yılında 71 adet ve 2012 yılında ise 214 adet depo yangını olmuş.
Aynı rapora göre 2008’de 79 adet, 2009’da 76 adet, 2010’da 182 adet, 2011’de 191 adet depo yangını olmuş.
Dikkat ! Yanan depo sayısı, 2010 yılından itibaren neredeyse 2,5 – 3 kat artmış. Bu artışın sebebi ne olabilir?
(daha&helliip;)
Merhaba Arkadaşlar,
İş yoğunluğumdan dolayı uzun süre sizlere yeni yazılar sunamadım. Sizden uzun süre ayrı kalmamın vermiş olduğu özlem ile teslim şekillerini anlatmaya devam edeceğim. Bildiğiniz üzere daha önce EXW teslim şeklini ve F Grubu teslim şekillerini sizlerle paylaşmıştım. Şimdi ise sırada en çok kullanılan C grubu teslim şekilleri var. Makalemize başlamadan önce C Grubu teslim şekillerinin kısaltmalarına ve anlamlarına bir göz atalım.
CFR (Cost and Freight – Alıcının ülkesinde adı belirtilen boşaltma limanına kadar navlun ödenmiş olarak teslim)
CPT (CPT teslim şekli Dış Ticaret Uzmanı Hakan AKIN hocamızın belirtmesi ile FCA teslim şeklinin, navlunun ihracatçı tarafından ödenmiş olarak teslim şeklidir)
CIF (Cost, Insurance and Freight – İthalatçının ülkesinde adı belirtilen varış limanında navlun ve sigorta değerinin ihracatçı tarafından ödenmiş olarak teslim edilmesi şeklidir)
CIP (Carriage and Insurance Paid To – İthalatçının ülkesinde belirlenen noktaya kadar sigorta ve navlunun satıcı tarafından yani ihracatçı tarafından ödenmiş olmasını belirten bir teslim şeklidir)
(daha&helliip;)
İhracata bakış açısını etkileyen ve özellikle KOBİ boyutundaki birçok işletmenin “İhracat bizim boyumuzu aşar” endişesi ile hareket etmesine neden olan unsurlardan birisi de “Ödeme almama endişesi.”
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız ihracat eğitimlerinden birinde, katılımcı dostlarımızdan birisinin aktardığı olay, hem bu konudaki endişelerin işletmelerin ihracata yönelmesini nasıl etkilediğini hem de bilgi eksikliğinin kendilerini nasıl zarara uğratabileceğini vurguluyordu. Arkadaşımız gıda maddesi ihraç etmiş, ancak varış ülkesinde karşılaştığı sorunlar nedeniyle alıcısından tahsilat yapamamış ve kendisini üzecek bir miktarda para kaybına uğramış. Uzun uğraşlar sonrasında bu ihraç malını başka bir şekilde değerlendirip, kaybettiği paranın bir kısmını geri alabilme olanağı bulmuş. Şimdi de ihracata biraz endişe ile bakarak “Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer” deyişine uygun bir şekilde, “İhracatın detayına bir inelim de sonra yeniden başlar mıyız ona bakalım” diye eğitime katılmıştı.
(daha&helliip;)