* Uygulamada Navlun Hesaplama Nasıl Olur? 1. Bölüm Yazısı
Yüklerin aracın tamamını dolduracak miktarda olmadığı durumlarda ise; söz konusu yükler parsiyel ya da grupaj yük olarak adlandırılır ve navlun eşyanın aracın içinde kapladığı alana veya ağırlığına göre belirlenir. Bunlardan hangisinin navlunu belirleyeceği konusunda ise navluna esas değer kavramı karşımıza çıkmaktadır.
(daha&helliip;)
İhracat işlemlerinin sağlıklı bilgilere dayandırılması gerektiğini her daim vurguluyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle yapılan işlemlerin, ağızdan dolma tüfek gibi, saçmalamayla sonuçlanmasının da kaçınılmaz olduğunu vurgulamak isteriz. Sohbetimize katılan dostlarımızın hatırlayacağı üzere, işler yolunda gittiği sürece kimse hiçbir şey sormaz. Maalesef, işler sarpa sardığında soru soranlarla hesap soranlar birbirine karışır. Bu nedenle riskini en düşük seviyede tutmak isteyen ihracatçılarımızın aradığı teslim şekline biraz ışık tutma gayreti içerisindeyiz.
(daha&helliip;)
2012 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde ülkemizde ve dünyada pek çok firma “yılbaşı ürünleri” lojistiği konusunda harıl harıl çalışıyorlar.
Yılbaşı sofralarının olmazsa olmaz meyve, sebze, içecek ve yiyeceklerinin bir kısmı ithal ve dünyanın çesitli coğrafyalarından temin ediliyor. Şili, Arjantin, Ekvator, Kolombiya gibi Güney Amerika ülkeleri halen ilkbahar-yaz dönemindeler. Bu nedenle kuzey yarım küre, bazı meyve ve sebzeleri bu coğrafyadan temin ediyor. Örneğin; üzüm, kavun, karpuz, kiraz gibi meyveler farklı sıcaklıklarda refeer konteynerle, deniz veya havayoluyla taşınmaktadır. Sezonu nedeniyle zaten pahalı bir meyve olan örneğin kirazın Arjantin’in bir bölgesinden soğuk zincir kırılmadan havayoluyla ülkemize getirilmesi operasyonun arkasında nasıl bir lojistik sürecin yönetildiğini anlatmaya yetecek cümleler kurmak bile oldukça zordur.
(daha&helliip;)
Uluslararası eşya taşımacılığında bir malın nihai alıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreç için, lojistik firmasının müşterisinden taep ettiği taşıma ücretine navlun denir. Navlun, aslında denizyolu taşımacılığında kullanılan bir terimken, zamanla sadece denizyoluyla yapılan taşımalar için değil, dış ticaret işlemlerinde herhangi bir taşıma modu ile (denizyolu, karayolu, havayolu, demiryolu) yapılan taşıma hizmeti karşılığında ödeen bedele verilen genel bir terim olmuştur.
(daha&helliip;)
Günlük haberleri gözden geçirirken, dünkü (17 Aralık 2012) gazetemizde yer alan, Deri Konfeksiyon Sanayicileri Derneği Başkanı Sayın Mehmet Dinç’in bir beyanatına rastladım. Sayın Dinç, ” Ruslar mağazaların camına ‘Deriler Türk malı’ yazıyor” diye beyanat vermiş.
Bu haberi okuduğum zaman, geçmiş yıllarda yine o vitrinlerde yer almış olan ” Burada Türk Malı Satılmaz” ibarelerinden bu yana geldiğimiz yolu düşündüm.
(daha&helliip;)