İş insanları ve öğrencilerle çalışırken çok sık sorduğum bir soru vardır, “lojistik nedir?” Cevabı da pek çoğunuzun söyleyebileceği gibi “nakliye” oluyor. Adı pek havalı olduğundan olsa gerek, şimdi şehir içinde ev eşyası taşıyandan başlayın, şehir içi veya uluslararası taşımacılık yapanlara kadar neredeyse taşımacılık işindeki herkes lojistikçi olmuş olmalı ki şirket adlarının hemen arkasından “lojistik” kelimesi geliyor. Bu arada gerçek lojistik hizmeti verenlerin yaptığı farklı ve değerli hizmetler de araya gidiyor.
İşin tanımıyla başlayalım diye araştırdığımda, kapsamının doğru olduğunu düşündüğüm güzel bir tanımlama buldum.(1) Kanada Lojistik Yönetim Derneği’nin referansıyla internette yer alan tanımlama şöyle: “Lojistik: Müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için, girdilerin süreç içi envanteri, bitmiş ürünler ve ilgili bilgilerin, çıkış noktasından, tüketim noktasına kadar, uygun maliyetle depolanması ve akışının sağlanması sürecinin, planlanması, uygulanması ve kontrolü.”
(daha&helliip;)
Yurt içi taşımalarımızın ton/km olarak % 90’dan fazlasını karayolu ile yapıyoruz. Hangi taşıma, modunu teşvik edersek edelim mutlaka bir ucunda karayolu taşımasına ihtiyaç duyuyoruz. Karayolu taşıması çevreye verdiği olumsuz etkilerin yanında, yüksek maliyet ile lojistik giderlerimizi yükseltmekte ve satış fiyatlarımızın artmasına neden olmaktadır. Karayolu taşımamızın ton/km olarak maliyetinin azaltılması son derece önemlidir. Bunu sağlamanın bir yolu da araç başına taşıma tonajlarımızın ve hacimlerimizin artırılmasıdır. Bu zorlama ile ülkemizdeki kamyon satışları azalmakta, çekici satışları artmaktadır.
(daha&helliip;)
İhracat hayatımın merdiveni kırk yıla yaslanıyor. Ne mutlu bana ki meslek hayatıma başladığım günlerdeki 1.5 milyar dolarlık ihracatımızın neredeyse yüz katına yaklaşmasını keyifle seyrediyorum. Şimdiden doksan katını görebildik. Bir o kadar keyif duyduğum başka bir olay da ürün ve pazar çeşitliliklerinin her geçen gün artış göstermesi.
Bu güzel sonuçların altında neler yatıyor dersek, benim kişisel görüşüm, cebimizdeki dövizden korkmamamızı sağlayan değişiklikler, ihracatçıyı cesaretlendiren ve sanayiciyi ihracata teşvik eden kararlar yatıyor. Türk insanının, yeni şartlara inanılmaz uyum yeteneğini de tüm bunların önüne koymak gerekiyor.
(daha&helliip;)
Yıllardan beri tartışır dururuz, Gümrük Müşavirliği mesleği acaba lojistiğin gelişimi ile ortadan kalkar mı, yoksa acaba daha önemli hale mi gelir, Müşavir Yardımcılığı mesleği devam eder mi, önemli midir, acaba Avrupa Birliği’nde böyle bir meslek var mıdır, bu meslek bitirilmeye mi çalışılıyor v.s.v.s. Uzun yıllardır Gümrük Müşavirliği sınavlarına hazırlayan eğitimlerde eğitmen olarak rol aldığım için, bu meslekte yer alan arkadaşlar ile her zaman benzer sohbetleri yapıyor, haklı olarak duydukları endişelere tanıklık ediyor ve sohbetlerini yapıyoruz. Galiba meseleye biraz derinlemesine bakmak ve aynı zamanda Gümrük Müşavirliği ve Yardımcılığı’na ilişkin sınav sistemlerini de inceleyerek görüş sergilemek en iyisi olacak.
(daha&helliip;)
Yaşayan her canlı tüketmek zorundadır. Tüketim, bir taraftan üretimin temelidir. Üretim ve tüketim de lojistiği ortaya çıkartmaktadır. Üretim ile tüketimin farklı lokasyonlarda olması taşımayı zorunlu hale getirmektedir. Tüketimin mevsimsel olması, zaman içinde farklılık göstermesi, buna karşılık üretimin sürekli ve aynı seviyede yapılması arz ve talep dengesizliği yaratır ki; bu farkın yarattığı sorunları depolama ile çözeriz.
Tüketiyoruz ve tüketimimizin ilk sırasında gıda maddeleri gelmekte. Türkiye’de gıda pazarının yıllık 200 Milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu tutar evlerimizde tükettiğimiz ürünlerin ve evlerimizin dışında dolaylı olarak tükettiğimiz malzemelerin toplamıdır. Evlerimizin dışında tükettiğimiz malzemeler ise yemek yediğimiz restoranlarda, işyerimizde servis edilen yemeklerde, okullarda satılan ürünlerde, tatillerde kaldığımız güzel, açık büfeli otel yemeklerinde, pastahanelerde, kafelerde satın aldığımız gıda maddeleridir. Bunları ticari tanımına “ Ev Dışı Tüketim Malzemeleri “ adı veriyoruz. Bunların içine kısmen temizlik malzemeleri, kağıt, sarf malzemeleri de katılsa da ağırlıklı olarak gıda ürünlerinden söz etmekteyiz.
(daha&helliip;)