Stok Maliyetleri
Stok yönetimi sistemlerinin seçimi veya sipariş verme politikalarının belirlenmesi amacıyla yapılacak değerlendirmelerde ve modellerde, sistemin çalışmasını belirleyecek değişkenlerin hesabı için kullanılan parametrelerdir.
1-Sipariş ve Hazırlık Maliyeti: Sipariş verileceği zaman ortaya çıkar.İşletme içinde üretilecekse de ürünün üretilmesi için gerekli aletlerin hazırlanması, gerekli formların doldurulması gibi maliyetler hazırlık maliyeti kapsamına girer.
2-Birim Satın Alma Maliyeti: Bir birim malı satın almak için katlanması gereken değişken maliyettir.İşletme maliyetlerini, hammadde maliyetlerini kapsamaktadır.
3-Elde Tutma Maliyeti: Bir birim stoğu bir zaman periyodu elde tutmanın maliyetidir.Depolama maliyetleri, yönlendirme, sigorta, çalınma, kırılma, amortisman, vergileri içerir.Sermayeyi stoğa bağlama sonucu katlanılan fırsat maliyeti.
4-Yoksatma Maliyeti: Müşteri bir sipariş verdiğinde talebi zamanında karşılanamamışsa yoksatma durumu oluşur.Bu durumda iki değişiklik ortaya çıkabilir.
A) Sipariş sonradan tekrarlanır: Satış kaydı yoktur.Fakat özel üretim ve nakliyeden doğan masraflar vardır.
B) Sipariş tekrarlanmaz:Satış olanağı kaybolmuş.Sadece bu satıştan elde edeceğimiz kar değil aynı zamanda gelecek satışları ve müşteri güvenini yitirmiş oluruz.