Yolculuğun kendisi bizi mutlu eder, varış yeri değil.
Dingin Savaşçı (Peaceful Warrior) filminden – (2006)
Malum, bizde lojistik şirketlerinin, kurumsallaşmanın göstergelerinden biri olan “sabır” konusundaki notu pek yüksek değildir.Kar oranı diğer sektörlere göre daha düşük olan bu sektörde, firmalar, belki haklı olarak, daha esnek ve hareket kabiliyeti daha yüksek bir kurgu ile ayakta kalabileceklerine inanmaktadır.
Öyle ki; 6 ay bile bir lojistik firması için uzun bir süre olabilir.6 Ay içerisinde genel müdüründen depo görevlisine kadar firmada çok kişinin yeri değişebilir.Bitmek bilmeyen “yeniden yapılanma” süreçleri sektörün maalesef vazgeçilmez bir geleneği olmuştur.
Bu yüzden bu yapılarda, en çok yük satış departmanında çalışanların omuzlarına biner.Yani, sürekli bir “RANDEVU AL – ZİYARETE GİT – TEKLİF VER” ve en önemlisi “İŞ GETİR ! ” telkinleri…
Bunu belli bir süre yapamayan satışçı, şirket yönetimi tarafından başarısız addedilir.
Şirketin kabiliyetleri, piyasada bilinirliği, operasyon departmanının yetkinliği, fiyat politikası, müşterilere uyguladığı vade, rakiplerin durumu…vs. pek önemli değildir.Satışçının maaşını hak etmesi için yerine getirmesi gereken, firmaya müşteri/iş getirmesidir.
Hal böyle olunca da; patron veya genel müdür, satış müdürüne satışların artması için baskı yapar, satış müdürü de “başarısız” olan personelle yollarını ayırmak durumunda kalabilmektedir.
Bu, direk işten çıkarma gibi olabildiği gibi, satışçının kendisinin baskıya dayanamayarak ayrılması sebebiyle de olabilir.Zaten bir süre sonra satış müdürünün de gemiyi terketmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Yani, diğer sektörlere oranla bu sektörde çok daha fazla bir oranda, satışçılar bir firmadan diğer firmaya sürüklenip durur.
Bu yapının değişmesi çok zor ve böyle de devam edecek gibi gözüküyor.
Peki ne olacak?
Bu sistem düzelene kadar, yani firmalar sistemlerini en azından yabancı lojistik şirketler kadar oturtana kadar, şu mantık geliştirilebilir diye düşünüyorum;
Şirketlerin İK departmanları, lojistik sektöründe satıştan gelen adayların iş deneyimlerini 3 ile çarpmalıdır.Yani bir firmada 1 sene çalıştıysa, bunu 3 sene gibi görmelidir.Zira gerçekten ciddi bir haksız rekabet söz konusudur.
Ahmet CORA
twitter.com/acora76