Her yiğidin farklı bi yoğurt yemesi vardır derler. Bu sebeple her ne kadar burada anlatacaklarım bütün şirketler için geçerli olmasa da sürecin genel de bu şekilde işlediğini söylememiz mümkün.
Öncelikle bayilerden, pazarlama ya da ilgili departmanlardan yapılacak olan ihracat ya da ithalat işlemi için ilgili deparmandan araç talebinde bulunulur. O andaki araç durumları göz önüne alınarak olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş yapılır.
İhracat işlemi için; eğer onay gelirse yükün konsolide ya da parsiyel olma durumuna bakılarak araç planlaması yapılır. Bu planlamadan sonra navlun tutarı farklı ölçüler (lademetre, metreküp) üzerinden hesaplanır. Konselide bir gönderi oluşturulacaksa mallar fiziki niteliklerine göre değerlendirilerek ara taşıma yapılır ve belli bir yerde toplanır, ya da alınan sipariş komple bir yükleme ise araç yükleme yapılacak olan adrese yönlendirilir. Taşıma işlemini gerçekleştirecek olan araca yükleme yapıldığında yük bilgileri ve boşaltma talimatı gibi bilgiler gümrük departmanına iletilir. Ve yine bura da malın cinsine göre olması gereken gümrük işlemleri yapıldıktan sonra araç yola çıkarılır.
Bu andan itibaren yola çıkan aracın takibine başlanır. Sınır geçişleri gümrük kapıları, boşaltma noktaları gibi kritik yerler de sürücü ile irtibata geçilir ve olası sıkıntılar giderilmeye çalışılır. Sürücü elinde ki boşaltma talimatına göre ilgili adreslere ve o adreslere ait malların kontrolünün yapılacağı gümrük noktalarına gider ve mal teslimatı bu şekilde tamamlanır.
Araç boşaldıktan sonra gelen ithalat taleplerine göre tekrar yükleme yapmak üzere farklı adres ya da adreslere yönlendirilerek bu sefer de ithalat başlatılır. Yine malın toplanması ve ilgili yerler de gümrük işlemi tamamlandıktan sonra araç yeniden Türkiye’ye doğru harekete geçer.
Avrupa ile aramızda gerçekleşen taşıma işlemlerinde kullanılan tek mod kara yolu değildir. Bazı noktalara ulaşımda Ro-Ro da kullanılır. Kısacası semi trailer ın ya da Çekici nin birlikte ya da sadece trailerın gemiye bindirilerek Türkiye deki bazı limanlardan (Pendik, Çeşme,ambarlı) Avrupa’da ki limanlara (Trieste ve Toulon) taşıması olarak tanımlayabilecğimiz bu sistemde aslolan zamandan ve yakından tasarruf sağlamaktır.
Genel olarak;
Sadece kara yolu taşıması; Romanya, Bulgaristan; Bosna Hersek, Hırvatistan; Slovenya, Yugoslavya, ve Azerbeycan hatlarında,
Toulon – Kara:İspanya, Portekiz, Fransa hattında,
Trieste – Kara:Almanya, İsviçre, İngiltere; Norveç, İsveç, Çek cumhuriyeti, Polonya, Belçika, ve geri kalan diğer Avrupa ülkelerinde yapılır.
Bu durum illa ki böyle olmak durumunda değildir. Türkiye’den çıkan bir araç direk İngiltere’ye gidebileceği gibi Ambarlı Toulon gemisiyle Deniz yoluyla Fransa’ya oradan da kara taşımasıyla hedefine varabilir.
Emre İPEKÇİ – www.emreipekci.com