Başlık sorumuz, oldukça çok karşımıza çıkan bir soru.
Hem iş insanlarımız tarafından yöneltilen, hem de dış ticareti kariyer olarak seçmek isteyen genç arkadaşlarımızca meraklı ifadelerle sorulan bir soru.
Bu sektörde, ciddi boyutta yetişmiş eleman sıkıntısının olduğunu vurgulamak isteriz. Her meslekte olduğu gibi dış ticaret piyasasında da iş bilen azlığı sektörde sıkıntı yaratıyor. İhracatın peşinden gitmek isteyen, ihracatını geliştirmek isteyen ve bunlara ek olarak ithalatını kendisi gerçekleştirmek isteyen iş insanları, kendi işlerini kendileri görebilmek için işletmelerine eleman almaya çalışmakta. Doğal olarak akla ilk gelen de tecrübeli bir eleman bulmak oluyor. Tecrübeli eleman için ilan veriliyor ve gelen elemanlarla görüşme yapılıyor. Görüşmeyi yapan kişi dış ticareti ne kadar biliyor ve ne arayacağını biliyor mu?
İhracat elemanı alırken özellikle iki unsura dikkat etmek gerekli. Birincisi ihracatı yönetebilmek ve pazarlamasını yapabilmek. İkincisi ise ihracatın uygulama kısmını, başka bir deyişle satışı yapılmış ürünlerin yurt dışı edilme işlemlerini yapabilmek. Aranılan eleman her iki tarafı da bilebilir veya uygulama kısmında, nitelikli bir gümrük müşavirinden bu hizmet sağlanabilir.
İhracatımızı yönetip pazarlamasını yapacak bir elemanın öncelikle bakılması gereken niteliği, pazar araştırmalarını bilip bilmediği. Çünkü müşteri bulmasını bilmeyen birisi, nasıl ihracat bağlantısı yapacak? Bu iş internet arama motorlarına kelime yazıp aramayla karıştırılmamalıdır. Elbette benzer yönleri vardır amma, bizleri hızla sonuca götürebilecek kaynakları farklıdır. Masa başında yapılacak araştırmalar ile pazara gidip yapılacak araştırmalar farklılık arz eder. Önce masa başı sonra da saha araştırması yapılmalıdır ki varılacak sonuçlar sağlam verilere dayansın. Her iki tip araştırmayı da nasıl planlayacak ve uygulamasını nasıl yapacak anlatsın.
İşletmemizin mevcut koşulları ile ihracata ne kadar hazır olduğunu belirleyebilmesi ise ikinci önemli konu. İşletmemizin ihracata girebilmesi veya mevcut ihracatının sürdürülebilir olması için neler yapılması gerektiğini biliyor mu?
Pazarlama hedeflerini nasıl koyacak ve hangi kıstaslara bakarak, ihracat için hedef ülkelerimizi belirleyecek? Hedef ülkelerimizdeki rekabet koşullarının nasıl belirlenmesi gerektiği konusunda bilgisi var mı?
Fuarlar, ihracat pazarlamasının olmazsa olmaz unsurlarıdır. Yurt içinde ve yurt dışında tertiplenen ve işletmemizi ilgilendiren fuarlar ile ilgili bilgileri nasıl bulacaklar? Fuara gitmeden önce ne gibi çalışmalar yapacaklar? Fuarda müşterilerle nasıl ilgilenmeleri ve fuar sonrasında nasıl izleme yapılması konusunda neler düşünüyorlar?
Satış bağlantısı için anlaşma sağlanırsa, bu bağlantıyı anlaşmaya dökebilecekler mi? Anlaşmada bulunması gereken şartları, ihracatçı ve ithalatçının karşılıklı hak ve sorumluluklarına vakıflar mı?
“Dış Ticarette Teslim Şekilleri” diye adlandırdığımız ” INCOTERMS ” hakkında neler biliyor? Teklifimizde belirteceğimiz kurallardaki farklılıkların bize yükleyeceği sorumluluk, masraf ve riskler hakkında bilgileri var mı?
Ödeme şekilleri hakkındaki bilgisi ne seviyede? Türlerini, bize getirecekleri riskleri ve yükleneceğimiz olası masrafları biliyorlar mı?
Tüm bunlardan haberi olan ve bilen bir eleman bulursanız hemen işe alın ve bana da haber verin…
İşin şakası bir yana, yukarıda belirttiğimiz işlerin tümünü birden yapabilecek eleman bulmak zor ancak, bu başlıklardan birçoğunu yapabilecek elemanlar da var piyasada. Bize düşen ise, işimize yarayacağına inandığımız bilgilerle donanmış ve en önemlisi bize ve ekibimize uyum sağlayabilecek, takım oyununa dahil olabilecek kişileri seçmek.
Şefik ERGÖNÜL