Üniversitede gümrük ile alakalı olan “Dış Ticaret, Gümrük İşletme, Lojistik vs.” tarzı bölümleri okuyan arkadaşlarıma özel olarak bu makaleyi hazırlamak istedim. Ön lisans dış ticaret bölümünden 2010 yılında mezun oldum. Ardına işletme lisans bölümüne tamamladım ve iş aramaya koyuldum. İş arama sürecinizde her ne kadar zorluk yaşasanızda yılmamanızı diliyorum.
Arkadaşlar, 12 Aralık 2012 tarihinde Mersin merkezli büyük bir gümrükleme şirketinde işe başladım. İlk görevim tecrübesizliğin vermiş olduğu sebep ile “Dokümantasyon ve Enformasyon Sorumlusu” oldu. Dokümantasyon ile ilgileneceğimden dolayı biraz mutsuz idim, lakin bu kararın ne kadar önemli olduğunu şimdilerde anlıyorum. Çünkü gümrükleme sektöründe o kadar çok evrak var ki, hepsini tanımak için en az 2-3 ay incelemek gerekiyor. İş arkadaşlarım dokümantasyon görevinin verilmesinin gereğini, evrakları bir an önce tanımam olarak belirtti. Şimdi normal bir insanın 3 ayda tanıyabileceği evrakların hemen hemen tamamını ezbere biliyor, ne işe yaradığını hatırlayabiliyorum ya da hangi durumlarda kullanılacaklarını anımsayabiliyorum. Okuduğum bölümün mesleğini yaptığım için mutluyum. Tüm bölümdaşlarımın ve sektöre merak sarmışların bu durumu yaşamasını gönülden istiyorum.
Gümrükleme işinden biraz bahsetmek gerekirse, çok stresli ve bir o kadar da zevkli olduğunu bilmelisiniz. Her şeyden önce eğitime kesinlikle ömür boyu katlanacak bir yapıya sahip olmalısınız. Yani sürekli kitaplar okumalı, araştırmalar yapmalı, gümrük kanunu ve mevzuatını en güncel şekilde takip etmelisiniz. Bu işte aktiflik şart, pasif konumda kaldığınız anda kendinizi geliştiremiyor, hiçbir şekilde de bu sektörde iyi bir konuma gelemiyorsunuz.
Belki iş arkadaşlarınızın ters davranışlarından bile sıkılabilirsiniz. Ama ne yaşarsanız yaşayın, bir süre sonra hepsi size ısınmak zorunda kalıyor. Çünkü aile bireylerinizden daha fazla vakti iş yerindeki çalışma arkadaşlarınız ile geçiriyorsunuz. Birbirinize sıkı sıkıya bağlanmak zorundasınız.
Sektörümüz iki aşamadan oluşuyor. Birincisi ofis kısmı, ikincisi ise liman ve serbest bölgeler kısmıdır. Her ikiside birbirinin tamamlayıcısıdır. Belgeler ofiste hazırlanır, liman ve serbest bölgelerde iş takibi yapmak üzere aktif olarak dolaşan iş arkadaşlarımıza ulaştırılır. Kararınızı bu aşamada iyi vermelisiniz. Dışarıda iş takibi yapmak mı yoksa ofiste evrakları hazırlayıp göndermek mi? Her ikisininde kendine göre güzelliği var. Ofis biraz rutin olsada limanda yada serbest bölgede çalışmak tam tersi çok hızlılık istemekte. Eğer yoğun çalışmalara uyabilir iseniz, yeri geldiğinde sabaha karşı saat 03:00 – 04:00 sularında limanda İtalya gibi yada farklı bir kıyı ülkesinden gelecek gemiyi beklerim diyorsanız dış görevler sizler için daha uygun olacaktır. Ben her ne kadar, “önce dışarıda çalışılmalı sonra ofise geçilmelidir” diyorsamda, iş arkadaşlarım ve müşavirlerimiz böyle bir durumun olmadığını, her iki tarafında kendine göre öneminin olduğunu belirtmekte. Yani sektörümüzde işe başlama sırası diye birşey yok imiş. Bildiğim yanlışıda bu şekilde düzeltmiş oldum. İşinizi mutlaka severek yapmalısınız. Eğer severek yapmazsanız zaman geçmiyor, suratınız hep asık kalıyor ve yaşadığınız stres en yüksek seviyede oluyor.
Gümrükleme sektöründeki eğitim konusuna gelince, kesinlikle ama kesinlikle evrim yazılımını çok iyi bilmelisiniz. Onun dışında kanun ve mevzuatlara hakim olmaya çalışın. Okuyun, sadece okuyun. Çok fazla okuyun. Kimsenin dediğine inanmayın, çünkü kanunları ve mevzuatları kendinize göre yorumlayabilmelisiniz. Yorumlayamıyorsanız bile bu yeteneği kendinize kazandırmak zorundasınız. Sektörümüzde kulaktan dolma bilgiler ile iş yapanlar ne yazık ki hüsrana uğramaktalar.
Kısacası şimdiden izleyeceğiniz yollar, ileride sizin ne kadar başarılı yada başarısız gümrük müşaviri olacağınızı gösterecektir.
İş arayan arkadaşlarıma bol şans, öğrenci arkadaşlarıma ise başarı dolu bir yıl diliyorum.
Yılmaz SANLI