Çıkar mı çıkmaz mı, ertelenir mi, ertelenmez mi; bu hali ile yürürlüğe girer mi girmez mi tartışmalarının arasında, nihayet yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceği tarih gitgide yaklaştı, neredeyse de geldi. Hala bir takım değişiklik beklentileri olmasına rağmen büyük ölçüde bugün görüp incelediğimiz şekline yakın bir biçimde uygulamaya gireceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde lojistiğin en önemli sivil toplum örgütlerinden olan Utikad’ın düzenlediği Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme seminerinde idik. Birbirinden değerli iki hukukçunun konu hakkındaki sunumlarını ilgi ile dinledik. Galatasaray Üniversitesi’nden Dr.Anlam Altay ile Marmara Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr.Birgül Sopacı Öztuna hoca hınca hınç dolu salonda bizleri aydınlattılar, dillerine ve emeklerine sağlık.
(daha&helliip;)
Bir önceki yazımda lojistik sektörü içerisinde yer alan firmalardan genel olarak bahsetmiştim. Şimdi sıra bu yazımda bahsettiğim aktörleri açıklamak olacak. İlk olarak günümüzde sayıları gittikçe artan forwarderları açıklamak istiyorum. Eğer önceki yazılarıma dikkat ettiyseniz görmüşsünüzdür ki tanım yapmayı çok seven biri değilim. Bu sebeple forwarderın tanımı yerine ne yaptığını anlatmak istiyorum ki sanırım bu oldukça yeterli olacaktır.
Türk Ticaret kanununda taşıma işleri komisyoncu olarak geçen bu şirketler genel anlamda yükü olanla yük taşıyan arasında bir nevi aracılık yapan ve gerekli operasyonun her aşamasında yetkinliğini kullanan firmalardır. Tabi bu oldukça kaba bir tanım. Daha özele durumu indirgediğimizde bu firmalar ne yapar, yetkinlikleri nedir, nasıl freigt forwarder olunur gibi soruların cevaplarını yazımın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.
(daha&helliip;)