İş insanları ve öğrencilerle çalışırken çok sık sorduğum bir soru vardır, “lojistik nedir?” Cevabı da pek çoğunuzun söyleyebileceği gibi “nakliye” oluyor. Adı pek havalı olduğundan olsa gerek, şimdi şehir içinde ev eşyası taşıyandan başlayın, şehir içi veya uluslararası taşımacılık yapanlara kadar neredeyse taşımacılık işindeki herkes lojistikçi olmuş olmalı ki şirket adlarının hemen arkasından “lojistik” kelimesi geliyor. Bu arada gerçek lojistik hizmeti verenlerin yaptığı farklı ve değerli hizmetler de araya gidiyor.
İşin tanımıyla başlayalım diye araştırdığımda, kapsamının doğru olduğunu düşündüğüm güzel bir tanımlama buldum.(1) Kanada Lojistik Yönetim Derneği’nin referansıyla internette yer alan tanımlama şöyle: “Lojistik: Müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için, girdilerin süreç içi envanteri, bitmiş ürünler ve ilgili bilgilerin, çıkış noktasından, tüketim noktasına kadar, uygun maliyetle depolanması ve akışının sağlanması sürecinin, planlanması, uygulanması ve kontrolü.”
(daha&helliip;)
Atasözleri ve deyimler, kültürün ve folklorun parçasıdır.
“Zurnada peşrev olmaz”, “Ahmak iti yol kocatır”, “Acele işe şeytan karışır” ve “düşünüp taşınmak” gibi planlama yapılmadan, sistemli çalışmadan ve olası sorunları öngörmeden yapılan her çalışmanın, ileride sorunlar ile karşılaşacağını gösteren atasözleri ve deyimler vardır.
Oysa; “hele bir başlayalım, gerisini bir şekilde hallederiz (!)” manasına gelen ve ne atasözü ne de deyim olan “Kervan Yolda Dizilir” sözüne göre hareket ediyoruz. (daha&helliip;)