Beykoz Lojistik Meslek Yüksek Okulu tarafından 24 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen E-Ticarette Lojistik Konferansı’na katıldım. Öncellikle hem sunuş yapanların yetkinliği ve verdikleri bilgilerin içeriğinin kalitesi hem de organizasyon olarak son zamanlarda tecrübe ettiğim en iyi konferans olduğunu söyleyerek emeği geçen herkesi tebrik etmek isterim. Bu konferansa katılamayanların çok şey kaçırdığını da ayrıca vurgulamak isterim.
Konferansın açılış konuşmasındaki “Kent Lojistiği” ile ilgili tespitleri ve ufuk açıcı vizyoner sözleri için UTİKAD Başkanı Sayın Turgut ERKESKİN’e tekrar teşekkür ederim.
E-ticaret ve lojistik ilişkisi konuşulurken, e-ticaretin artan cazibesi ve bu cazibenin özellikle İstanbul odaklı olması, Turgut Bey’in “Kent Lojistiği” ile ilgili sözlerinin doğruluğunu vurguladı.
(daha&helliip;)
Ulu önder Atatürk’ün bir sözü “ demiryolu ümran (refah) tevlit eder (yaratır)” der. Bu deyiş ekonomik kriterleri içinde olmak koşuluyla her ulaştırma sistemi için geçerlidir. Hele hele bu, liman için misliyle geçerlidir. Yani “liman da refah yaratır”…
Liman bir ulaştırma altyapısıdır. Dünyada 6200’ü aşkın liman tesisi vardır. Bu tesisler dünya ticaretinin %90’nın çekim merkezidir. Buralarda her cins yük, ister ambalajlı, ister dökme olsun, isterse konteyner, çekerme (swap body), palet gibi yük ünitesinde taşınsın, elleçlenir.
Liman; gemilerin uğrak yaptığı, yük ve/veya yolcu alıp verdiği, yükün bir taşıma sisteminden diğerine aktarıldığı ulaştırma altyapısıdır. Bu altyapı gemi, yük ve yolcu için vardır. Yüke ve yolcuya ayak uyduramayan, yükteki ve gemideki gelişmeleri izlemeyen liman ölü yatırıma dönüşmeye adaydır.
(daha&helliip;)