Deniz taşımacılığının iki tarafı vardır: Taşıyan ve taşıtan.
Taşıyan, gemi sahibi olduğu zaman donatan, bir donatanın gemisini kiralayarak deniz ticareti yaptığı zaman işleten / kiracı donatan olarak bilinir.
Yükünü taşıtan kimse, tarifeli / layner taşımalarda yükleyici adını alır; tramp taşımalarda ise taşıtan. Yani taşıtan da yükleyici de yük ilgilisidir; ama yüklerini taşıttıkları taşıyan(lar)ın hizmet anlayışı bir diğerinden farklıdır. Layner taşıyanı çokluk sanayi malları taşır; tramp taşıyanı da dökmeyükler.
Taşıyanlar içinde layner taşıyanları genelde kapalı navlun konferansı çatısı altında örgütlenmiştir. Hizmetleri “konferans taşımaları” diye de anılır. Navlun bir örnekliğini / tarife birlikteliğini esas alır.
(daha&helliip;)
Denizyolu taşımacılığı, en eski taşıma şekli olarak, uluslararası mal hareketinin yapılmasında en yaygın kullanılan hizmet şeklidir. Fakat gerek dış ticaret taşımalarının yapılabilmesinde en çok kullanılan taşıma şekli olarak denizyolu taşımacılığına, gerekse diğer taşıma şekillerine ihtiyaç duyulabilmesi için öncelikle dış ticarete konu olan hammadde, yarı mamul ya da mamullerin tedarik zinciri üzerinde hareket kabiliyetinden bahsedilmesi gerekir.
Hammadde ve mamul hareketlerini tedarik zinciri ekseninde değerlendirdiğimizde ise dış ticaret ve özel olarak taşımacılık lojistik fonksiyonu bir bütün oluşturarak uluslar arası mamul hareketlerinin yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu noktada mamul hareketleri ile ilgilenmek, sırasıyla dış ticaret ve lojistik anlamda operasyonel süreçlerin tüm detayları ile bilinmesini gerektirir. Bu detaylar, genel olarak dış ticaret firması, dış ticaret firmasının vekâletini verdiği gümrük müşaviri, dış ticaret firmasının taşıma anlaşmasına vardığı taşıma işleri komisyoncusu, taşıma işleri komisyoncusunun taşıma anlaşmasına vardığı armatör firma arasındaki ilişkiler yardımıyla şekillenir.
(daha&helliip;)