Bu sohbetimize başlarken, geçen yıl 12 Kasım Salı günü Dünya Gazetemizde yayınlanan “FCA ve FOB Ne Demek Oluyor?” başlıklı sohbetimizi hatırlatmak istiyorum. O sohbetimizde açıklamaya çalıştığımız konu “Gemide Masrafsız/FOB ve Taşıyıcıya Masrafsız/FCA kuralları idi. Bu kuralların benzeştiği ve ayrıldığı noktaları vurgulamaya çalışmış ve özellikle konteyner yüklemelerinde FCA kuralının kullanılmasının tavsiye edildiğini anlatmıştık.
Zira FOB (Free On Board) kuralında, adından da anlaşılacağı gibi, ürünlerin gemiye teslim edilmesi halinde, başka bir deyişle ürünlerin geminin bordasına indirilmesi halinde şartlar yerine getirilmiş oluyor. Öte yandan konteynerleri ya işletmemize getirip ya da limanda konteyner sahasında yani karada yüklüyoruz. Ürünlerimizi geminin içine indirip teslim etmiyoruz. (daha&helliip;)
Merhaba Arkadaşlar,
İş yoğunluğumdan dolayı uzun süre sizlere yeni yazılar sunamadım. Sizden uzun süre ayrı kalmamın vermiş olduğu özlem ile teslim şekillerini anlatmaya devam edeceğim. Bildiğiniz üzere daha önce EXW teslim şeklini ve F Grubu teslim şekillerini sizlerle paylaşmıştım. Şimdi ise sırada en çok kullanılan C grubu teslim şekilleri var. Makalemize başlamadan önce C Grubu teslim şekillerinin kısaltmalarına ve anlamlarına bir göz atalım.
CFR (Cost and Freight – Alıcının ülkesinde adı belirtilen boşaltma limanına kadar navlun ödenmiş olarak teslim)
CPT (CPT teslim şekli Dış Ticaret Uzmanı Hakan AKIN hocamızın belirtmesi ile FCA teslim şeklinin, navlunun ihracatçı tarafından ödenmiş olarak teslim şeklidir)
CIF (Cost, Insurance and Freight – İthalatçının ülkesinde adı belirtilen varış limanında navlun ve sigorta değerinin ihracatçı tarafından ödenmiş olarak teslim edilmesi şeklidir)
CIP (Carriage and Insurance Paid To – İthalatçının ülkesinde belirlenen noktaya kadar sigorta ve navlunun satıcı tarafından yani ihracatçı tarafından ödenmiş olmasını belirten bir teslim şeklidir)
(daha&helliip;)
Cost And Freight (CFR) Mal Bedeli ve Taşıma Ödenmiş Olarak
Kullanıldığı Taşımacılık Türü: Denizyolu, İç Su Yolu
Teslim Şeklinin Özellikleri: Bu teslim şeklinde satıcı tüm masraf ve riskleri üstlenerek malları yükleneceği limana kadar getirir. Gümrük işlemlerini yaptırır ve Navlun ücretini ödeyerek yüklemeyi gerçekleştirir. Bu andan itibaren navlun dışındaki malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya aittir.
Satıcının Sorumluluğu: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlar. Alıcının ülkesinde kullanacağı lüzumlu belgeleri hazırlar. Gümrük işlemlerini tamamlar. Taşıma acentası ile sözleşme yaparak varış limanına kadar olan navlun ücretini öder. Mallar gemi küpeştesini geçtikten sonra navlun dışında meydana gelen tüm masraf ve riskler alıcıya aittir. Satıcı yüklemenin gerçekleştiğini ve muhtemel varış tarihini alıcıya bildirir. Düzenlenen taşıma belgesini ve gerekli diğer belgeleri alıcıya gönderir.
Alıcının Sorumluluğu: Sözleşme koşullarına uygun olarak mal bedelini öder. İthalat için gümrük belgelerini düzenleyerek gümrük işlemlerini tamamlar. Gümrük vergilerini öder. Malları varış limanında boşaltma masraflarını ve liman ücretlerini de ödemek suretiyle gecikmeksizin malını boşaltır. Taşıma süresince malla ilgili olarak yapılmış olan navlun dışındaki bütün masrafları ödemek zorundadır.