Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) ve TÜRLEV (Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı) tarafından 24 Nisan 2013’te Limak Euroasia Hotel’de E-Ticarette Lojistik Konferansı düzenlenecektir.
Kara Taşıma Yönetmeliğimiz, 13. maddesinde belge sahiplerinin asgari araç kapasitelerini de belirlemiştir. Kara Taşıma Kanununun bir amacı da verimliliğin artmasını sağlamak için araç filolarının büyütülmesiydi. Aradan geçen zaman içinde, ilk yönetmelikte belirtilen asgari araç kapasiteleri de artmaktadır. 19.03.2012 tarihli genelgeyle açıklanan usullere göre; 31.12.2013 tarihine kadar daha önce 300 Ton’luk asgari araç kapasitesi olan C2 belge sahiplerinin kapasitelerini 440 Ton’a yükseltmeleri, 75 Tonluk asgari araç kapasitesine sahip K1 belge sahiplerinin 110 Ton’a çıkmaları, 100 Ton araç filosu olan L1 belge sahiplerinin 145 Ton’a sahip olmaları ve L2 belge sahiplerinin de araç kapasitelerini 150 Ton’dan 220 Tona çıkartmaları istenmiştir. İşe giriş zorlaştırılmış olup mevcut şirketlerin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
(daha&helliip;)
Kadir Has Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından Selimpaşa Yerleşkesinde Lojistik, Antrepoculuk ve İş Fırsatları konulu seminer düzenlenecektir. Gümrüklü Antrepocular Derneği Başkanı Murat ÖZBAKAŞ’ın konuk olacağı seminerde lojistik, antrepoculuk ve iş fırsatları ile ilgili bilgi ve deneyimlerini sizlerle paylaşacaktır. 27 Mart 2013 Çarşamba günü saat 10.30 – 11.30 arasında düzenlenecek olan etkinlikte katılımcılara katılım sertifikası verilecektir.
“Arap Baharı” sohbetimizin konusuydu. Birkaç eski dost hem hasret giderip hem de fikirlerimizi tokuşturuyorduk. Arap Baharı denilen olayların tahmin edilebilip edilemeyeceği konusu masaya düştü. Çoğunluk tahmin edilemez dediyse de ben bu görüşe biraz muhalefet ettim.
İki yıl önce bu sütunlarda yayınlanan sohbetimizin başlığı şöyle idi; “Risk… Yönetelim mi, kaçalım mı?” konusu da, geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak ve oluşabilecek riskleri yönetmek için farklı seçenekler geliştirmekti. O yazıda başrollerinden birinde Robert Redford’un oynadığı “Akbabanın Üç Günü” filmini hatırlatmış ve şöyle demiştim; “filmde Amerikan haber alma teşkilatının örtülü bir bürosunda, dünyada yayınlanmış bütün kitap ve dergiler okunup “Açık Kaynak İstihbaratı” yapılmakta. Yani dünyada yayınlanmış tüm roman, dergi ve gazeteler ayrım yapılmaksızın okunmakta, taranmakta ve bunların içinde gizli anlamlar, mesajlar ve olağan dışı fikirler aranmaktadır,” diye devam ediyorduk.
(daha&helliip;)
Geçtiğimiz 10 yıl içinde ülkemizde lojistiğin gelişmesi göz kamaştırıyor. Ölçek olarak son 10 yılda yaklaşık 5 kat büyümeyi başaran bir sektörün çalışanlarıyız. Filolarımız, depolama alanlarımız, hizmet yelpazemiz, yurt dışı ilişkilerimiz, teknoloji kullanımımız çok büyüdü. İstanbul’da başlayan hizmetlerimizi Anadolu’ya da yaymak üzereyiz. Yurt dışında şirketler kuruyor, acentelikler açıyor, şirketler satın alıyoruz. Durdurulamaz bir büyümenin şahitleri olduk.
Bu büyüme sırasında büyümelerini doğru yönetemeyen şirketlerimiz de oldu. Kapananlara, yok fiyatına satılanlara şahit olduk. Büyümelerini doğru yönetemeyen şirketler, bu doğal krizi yaşadılar. Kapanan her şirket başka bir rakibinin pazar payının artmasına ve büyümesine yol açtı.
(daha&helliip;)