2023 yılı ihracat stratejisi ile ilgili olarak sohbetimize katmak istediğimiz bazı başlıkları, geçen hafta konuşmuştuk. Açıklanan stratejinin eylem alanı olarak belirtilen bölümlerinde yer alan başlıklara hiç itirazımız yok. Ancak hep söylediğimiz bir şeyi yine tekrarlamak istiyoruz; bu ifadeler öyle veya böyle başka yerlerde, programlarda, niyet bildirimlerinde yer aldılar. Gel gelelim hayata geçirilmeleri kaplumbağa hızıyla oluyor ve bazıları da uygulamalardaki aksamalar ve gecikmeler nedeniyle, iş insanlarımız tarafından tepkiyle karşılanıp olması gerektiği kadar kullanılmıyor. Strateji belgesi eylem planı güzel şeyler de uygulamada neler olacağını hep birlikte izleyeceğiz. Burada muhalefet yaptığımız sanılmasın lütfen, amacımız güzel niyetleri sonuca eriştirecek işlerin başına olumsuz bir şey gelmemesi için ihracatçı penceresinden işlerin nasıl göründüğünü belirtmek.
(daha&helliip;)
Karadeniz’in en doğu ucunda, Gürcistan sınırına 16 km mesafede bir limanımız var. 1962 yılında projelendirilen, 1972 yılında inşaatı tamamlanan ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından işletilen Hopa limanı. Bu liman 1997 yılında 30 yıllık bir işletim süresi ile Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye devredildi.
İran transit taşımacılığında aktif olan liman, bu kapının zayıflaması ile kendi kabuğuna çekilmiş ve iş potansiyelinin bir kısmını daha sonra özelleştirilen ve yeni yönetimin başarılı çalışması altında çalışan, Trabzon Limanı’na kaybetmiştir.
(daha&helliip;)
Resmi Gazete ara sıra heyecan verici haberlere vesile oluyor. Bu kez de ihracatın 2023 yılı hedefi ile ilgili olarak, ihracatçıların önerilerinin dikkate alınmasıyla bir “Strateji ” yayınlanması dikkatimizi o yöne çekti.
Bu stratejinin makro ölçekli olması, kuşkusuz bir biçimde kaçınılmaz bir olgu. Ancak yine kaçınılmaz olarak içerisinde mikro ( ihracatçı firmalarımıza) atıfların bulunduğu da bir gerçek. Biz de yayınlanan stratejiye bu pencereden bakmaya çalışacağız.
(daha&helliip;)
Herkesin bir şekilde mırıldandığı köprü ile ilgili türküler vardır.
Köprüden geçti gelin; …. Köprüden geçemiyom, Halden bilmez diloy loy, Söz anlamaz ne fayda, Sen benden geçtin ama ben senden geçemiyom diloy loy ……
Köprüden Geçemedim; Köprüden geçemedim, Sen benden vazgeçtiysen, Ben senden vazgeçemedim ….. Yarimi eller aldı ben kaldım köşelerde, Ben kaldım köşelerde yar ….
Malabadi Köprüsü; Malabadi Köprüsü, Malabadi Köprüsü, Orda başladı bitti, şu garibin öyküsü, Malabadi köprüsü aşka mezar olmuştu, Off garibim off, Off Garibim off ….
Drama Köprüsü; Drama köprüsü bre Hasan dardır geçilmez, Soğuktur suları Hasan bir tas içilmez, Anadan geçilir bre hasan yardan geçilmez.
Köprüler, iki yakayı birleştirmek için yapılır. Ama yukarıdaki türkülerimizde ise ayrılık, hüzün, acı ve zorluk gibi olumsuz duygular vardır.
(daha&helliip;)
Lojistik sektörü içerisinde verilen hizmetler arasında maliyet ve operasyonel verimlilik adına süreç yönetiminin en önemli olduğu noktalardan birisi Depo Yönetimi. Taşımadan sonra en çok giderin yapıldığı ve yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu depo yönetiminde kurulum ve sonraki aşamalar da profesyonel bir yol izlenmediği takdirde zarara uğramamak içten bile değil. Yatırım yapmak için filonuzu genişletebilir, yönetim binanızı büyütebilirsiniz fakat yaptığınız depolar boş kaldığı ya da kapasitesinin altında dolduğu müddetçe zarar etmekten başka yolunuz yoktur.
Küçük ve orta ölçekli Lojistik firmaları ileriye yönelik yatırım yapma kararları aldığında en başta akıllara gelen yeni araç alımı gerçekleştirmek ve depo alanını arttırmak oluyor. Ama yapılan bu yatırımlar ileriye yönelik tahminlerden ve bazı bilimsel yöntemlerden yararlanılmadan gerçekleştiğinde yatırımın karlılığı beklenenden az ve verimi düşük oluyor. Büyük firmalarda ise durum bundan biraz daha farklı. Eğer yatırım için filo ve depo noktasında bir şeyler yapılacaksa öncesinde büyük bir fizibilite ve talep tahmin çalışması; ileriye yönelik olası riskler ve farklı planlar gözden geçirilerek yatırıma karar veriliyor. Bunların yanında Firma satın almaları ya da birleşmeleri, yabancı partnerler ile ortaklık gibi stratejilerde firmaların geleceğe yönelik büyüme hedefleri noktasında yaptıkları arasında sayılabilir.
(daha&helliip;)